2011.04.22.-én Locsoló Bál
Húsvét a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, e napon ünneplik a hívők Jézus Krisztus feltámadását. Ekkor ér véget a nagyböjt, a hústól való tartózkodás, innen származik az ünnep magyar elnevezése is.
A húsvét eredete az őskeresztény gyülekezet azon gyakorlatára vezethető vissza, hogy Krisztus feltámadásának napját, a hét első napját örvendezve megünnepelték.
A húsvéti szertartásokhoz tartozott a X. század óta az ételszentelés. A húsvétkor a sonkát, bárányt, kalácsot, tojást, sőt még a bort is szentelni viszik a templomba.
A hiedelem szerint a megszentelt húsvéti ételek megvédik a híveket a hosszú böjt után a mértéktelenség kísértésétől.
A szentelt ételek maradékait mágikus célokra használták. A sonka csontját kiakasztották a gyümölcsfára, hogy sokat teremjen. Egyes észak-magyarországi falvakban a kalács morzsáját a tyúkoknak adták, hogy sokat tojjanak.
Éttermünk igazi húsvéti lakomával várja az érdeklődőket! Lesz ott étel, bor, pálinka bőven! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése